Toneelgroep ROOD

Het huis van Bernarda Alba

foto: Nina Sondagh

speelperiode: 16 t/m 24 oktober 2020
locatie: Bureau Dégradé

‘Ik doe met mijn lichaam wat ik wil!’
Deze zin schreef Federico García Lorca in 1936 voor Adela, de jongste dochter van Bernarda Alba. Een schreeuw om vrijheid en zelfbeschikking, die wij in 2020 voluit, op eigen wijze, laten klinken in ‘Het huis van Bernarda Alba’. Acht vrouwen gaan voor u de vloer op met de prachtige personages en de scherpe tekst van García Lorca. Zij tonen u een huis waar het altijd aanwezige oog van de buitenwereld bepaalt wie zij mogen zijn. Waar een moeder haar dochters uit angst verstikt, waar seksueel verlangen zindert onder de oppervlakte en een gewelddadige climax onvermijdelijk lijkt.

De tekst

García Lorca schreef dit meesterwerk in een tijd van culturele vervlakking, aangewakkerd door de snel in populariteit groeiende nationalistische milities van generaal Franco. Kort voordat García Lorca werd gedood door Franco’s aanhangers legde hij de laatste hand aan ‘Het huis van Bernarda Alba’, waarin hij in het hoofd van de onderdrukte vrouw kroop. Het is nog altijd de vraag of hij werd gedood om zijn linkse politieke voorkeur of zijn openlijke homoseksualiteit.

Theater

Wij maken dit stuk in een moeilijke tijd voor de kunst- en cultuursector. In een vreemde tijd voor spelers en publiek. In een tijd waarin wij elkaar juist verhalen willen en moeten vertellen, bent u bijzonder welkom! Dit doen wij uiteraard geheel coronaproof, zodat u zich onbekommerd kunt laten meeslepen door de speelsters en dit zinderende verhaal.

Spelers

Bernarda: Pieternel Bollmann
Maria Josefa: Irma Hollander
Poncia: Manon de Groot – van Gelder
Angustias: José Schuringa
Magdalena: Josje Bruinsma
Amelia: Nina Sondagh
Martirio: Marjet Moorman
Adela: Chiara Jongepier

Makers

Licht & techniek: Marijn Janssen
Licht & decorontwerp: Vasilis Apostolatos
Poster: Ina Kuiper & Nina Sondagh
Bar: Ina Kuiper
Productie: Quirine Schillings
Nienke van Es, Jan Willem Schild, Maarten Kooij